Damn Food Waste luncht tegen voedselverspilling

28-06-2013 \\ Innofood nieuws


 
Amsterdam – Zaterdag is het eindelijk zover: Damn Food Waste serveert een lunch voor 5.000 mensen, gemaakt van vers voedsel dat anders ons bord niet gehaald had. In Nederland wordt ongeveer een derde van al het geproduceerde voedsel verspild.  Met de lunch willen we laten zien hoeveel goed en lekker eten er dagelijks in de vuilnisbak verdwijnt en wat jij er aan kan doen!
Wat is er allemaal te doen?
Je kunt tussen 12:00 en 16:00 niet alleen komen lunchen tegen voedselverspilling op het Museumplein, maar er is ook van alles te doen en te proeven. Ga op de foto met kromkommer, bak brookjes of proef een bijzonder hapje bij de keuken van het ongewenste dier.
Daarnaast zullen Food Waste expert Tristram Stuart, wethouder Freek Ossel, staatssecretaris Sharon Dijksma en Maarten Hajer van het Planbureau voor de Leefomgeving het podium betreden en om 15:00 strijden topchefs Joris Bijdendijk en Alain Caron tegen elkaar in de Damn Food Waste Cook Off, waarin de chefs strijden om wie de lekkerste maaltijd kan maken van ‘waste’. 
Programma
Too Good To Waste & Kromkommer
Bij Too Good To Waste & Kromkommer kun je op de foto met een eigen gekozen leus tegen voedselverspilling en die kun je later op facebook.com/damnfoodwaste terug vinden. Natuurlijk zullen de kromme komkommers en andere too good to waste groenten niet ontbreken als attribuut in deze fotobooth.
 
Gelegenheidssamenwerking van: ProviandRuil, Obers Cre-eet, Thuisafgehaald, Rhea’s Vea & FoodSharing
Conservenblik over? Ruil of deel jouw meegenomen etenswaar en kies iets lekkers uit de proviandkast. Laat je inspireren door nieuwe recepten voor kliekjes, en schuif je kids aan een tafel waar geknutseld wordt met groenten.
 
The Food Line-up
Verschillende food trucks geven kleine proeverijen, bijvoorbeeld van het vergeten dier. Of scoor een lekker no waste-soepje bij de Soepbus. Ook kun je hier je eigen smoothie maken door op de fiets te springen die de motor van de sap-blender aandrijft.
 
Ministerie van Vitalisering & The Good Family
Schuif met het hele gezin aan bij het Ministerie van Vitalisering & The Good Family voor een workshop brookjes bakken. Brookjes zijn koekjes die van oud brood worden gemaakt waar je zelf nog smaakjes aan toe kunt voegen.
 
Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO)
LTO, belangenbehartigingsorganisatie van de land- en tuinbouw is aanwezig met het Taste Station waar de bezoeker verse producten kan proeven en in gesprek gaan met boeren over de waarde van voedsel. Boeren en tuinders weten immers als geen ander hoeveel het kost om ons voedsel te produceren.
 
Natuur & Milieu
Vanuit de Mobiele Flexitaria, een kleurrijke mobiele keuken, worden vleesloze hapjes van waste geserveerd. Daarnaast leggen ze de link tussen voedselverspilling, vlees eten en het milieu.
 
Youth Food Movement (YFM)
In de Discosoep van YFM kun je in groentesferen met de voetjes van de vloer op 80’s muziek van PaardenKracht & AIR. 
 
Voedingscentrum
Waar kan je beter over jouw waste-gedrag vertellen dan in een koelkast? Kom even afkoelen,  bekijk een korte film over hoe je voedselverspilling als consument gemakkelijk kunt voorkomen en maak direct goede voornemens om zelf minder te verspillen met de No Waste Challenge.
 
Wageningen UR
Wat doe je met groenten en fruit die nog één dag houdbaar zijn? Bij Wageningen UR worden deze producten door een cateraar live omgetoverd tot heerlijke hapjes. Kom proeven, doe mee met ons onderzoek over deze producten, en zak even weg bij de film ‘Food Savers’.
 
NCDO
Vergeet niet in de Babbelbox van Noticias je verhaal te doen over jouw favo-maaltijd van ver! Want welke wereldreis legt ons voedsel af voordat het bij ons op het bordje ligt? NCDO informeert je over mondiale voetsporen die bijvoorbeeld rijst en bananen achterlaten. Ook kun je hier met FoodGuerrilla, het platform voor gezond, eerlijk en duurzaam eten, kletsen over jouw ideeën voor een betere wereld.
 
Damn Food Waste is een initiatief van: FoodGuerrilla (NCDO), Voedingscentrum, Youth Food Movement, Wageningen UR, Natuur & Milieu, Feeding the 5000/EU FUSIONS.
Overige partners: Triodos Foundation en LTO Nederland.