Curator houdt optie voor een doorstart van Vechtdal Familiestal in Arriën open

26-08-2013 \\ Innofood nieuws

De curator die is aangesteld om het faillissement van het biologische varkenshouderijbedrijf Vechtdal Familiestal in het Overijsselse Arriën af te handelen, onderzoekt of een doorstart van het bedrijf mogelijk is.
Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag van de bewindvoerder. Vechtdal Familiestal was voor 62,5% eigendom van varkenshouder Henk de Lange. De overige 37,5% van de aandelen waren in bezit van de participatiemaatschappij Wadinko in Zwolle. 
Vechtdal Familiestal kwam in de problemen doordat de afzet voor het bedrijf plots wegviel. Het bedrijf leverde 80% van de vleesvarkens af in Duitsland. Vanwege een vleesschandaal en fraude met biologische eieren liep de vraag naar biologisch varkensvlees in korte tijd sterk terug. Het lukte niet om andere afnemers voor de biologische vleesvarkens te vinden. Pogingen om het bedrijf om te vormen en voor een tussensegment te gaan produceren mislukten. 
De Rabobank is met een vordering van ruim 1,7 miljoen euro de grootste schuldeiser van Vechtdal Familiestal. Het bedrijf telde 330 zeugen en circa 2500 vleesvarkens. De dieren van het bedrijf zijn door de curator verkocht, maar de koper houdt de dieren nog in de stallen van het failliete bedrijf.