Croi-kommers: de wereld van het (nieuwe) verpakken

07-03-2018 \\ Innofood nieuws

door Thomas Luttikhold

 

Eerder schreef ik elders een artikel over de verspilling croissants en gaf tips voor het hergebruik daarvan. Maar het zette mij aan het denken. Zou er niet een manier zijn om croissants langer houdbaar te maken?

Ik dook in de wondere wereld van de verpakkingen en realiseerde me dat aan de ene kant het gebruik van plastic verpakking groeit bij producten die dat eerst niet hadden om bijvoorbeeld verspilling te voorkomen, terwijl aan de andere kant nieuwe verpakkingsmethodes bij producten die het wel nodig hebben juist niet van de grond komen.

Wat voor veel consumenten waarschijnlijk herkenbaar is, is de deceptie op zondagochtend, wanneer de op zaterdag gekochte croissants niet meer zo knapperig zijn als de dag ervoor. Het snelle afnemen van de versheid van croissants is te verklaren door de migratie van vocht. De korst van de croissant onttrekt vocht uit het binnenste deel van de croissant. Hierdoor wordt de korst zacht, de binnenkant droog en je croissant een taaie hap.

Momenteel krijg je bij de bakker een zakje om je croissant. Niet alleen om te voorkomen dat je allemaal kruimels in je boodschappentas krijgt,   Al is die verlenging van relatief korte duur, want je croissant is hoe dan ook na 24 uur in kwaliteit gedaald.

Hoe anders kan dat zijn met biologische komkommers. Een frustratie die ik regelmatig voorbij hoor komen is de verpakking van komkommers. Het is fijn dat we biologische komkommers kunnen kopen in de supermarkt, maar waarom zit daar plastic omheen? Op een willekeurige verjaardag kun je snel verwikkeld raken in een verhitte discussie over waarom er plastic om de komkommer zit.

De reden dat supermarkten deze komkommers liever verpakt zien is vanwege de houdbaarheid. Omdat bijvoorbeeld biologische komkommers duurder zijn, hebben ze een lagere doorloopsnelheid dan normale komkommers en daardoor is de kans groter dat ze verspild worden. Het voorkomen van deze vorm van voedselverspilling, het verpakken van komkommers, is milieuvriendelijker dan het produceren van de extra komkommers die we nodig zouden hebben, om het verspilde deel op te vangen

Neemt niet het probleem weg dat de consument zich blijft storen aan het weggooien van de in zijn/haar ogen onnodig geproduceerde plastic. Ergens kun je zelfs stellen dat de verkoop van biologische komkommers de verkoop van reguliere komkommers in stand houdt, vanwege groep consumenten die een aversie heeft tegen plastic.

Maar zet die komkommer nu eens tegenover de croissant. Uit de data die de Wastewatchers over croissants verzameld hebben, blijkt in de professionele horeca alleen al dat er dagelijks gemiddeld ruim 8.5% van de croissants niet afgenomen worden. Dit lijkt misschien niet veel, maar alleen al uit de metingen die de Wastewatchers de afgelopen 2.5 jaar verzameld hebben komt dit neer op in totaal 135.125 klaargemaakte croissants, waarvan er 10.305 niet werden verkocht.

Idealiter worden croissants net zoals komkommers in plastic of een ander materiaal dat de houdbaarheid van het product verlengt verpakt, waardoor ze enkele dagen na aankoop nog precies zo vers zijn als bij de aankoop. Het levert misschien in eerste instantie gekke gezichten op, maar het zal ook veel goeds opleveren. Het verlengen van de houdbaarheid van croissants zal een enorme impact hebben op de verspilling van croissants en kansen bieden om het product met meer succes te verkopen.

Wellicht klinkt dit nog allemaal als toekomstmuziek, maar als wij in Nederland zoveel croissants dagelijks blijven weggooien, is de ‘croi-kommer’ variant misschien sneller gerealiseerd dan wij denken.