Cordaid bouwt versmarkt voor arme Nederlanders

24-07-2013 \\ Innofood nieuws

 

NIEUWVEEN – Cordaid gaat niet alleen in Afrika, maar ook in Nederland arme mensen helpen. Zo bouwt de organisatie in Arnhem of Nijmegen een versmarkt met prijzen die ook voor minima betaalbaar zijn.

  

In Den Haag, Breda en de regio Arnhem-Nijmegen gaat Cordaid lokale coöperaties stimuleren om zich meer te richten op het tegengaan van armoede en sociale uitsluiting. Zo werkt een boerencoöperatie aan het opzetten van een coöperatieve ‘groene en sociale versmarkt’ in Arnhem of Nijmegen. “De winkel zal enerzijds goedkope verse producten verkopen die rechtstreeks afkomstig zijn van de lokale boer en zal anderzijds ook sociaal zijn doordat werklozen de winkel gaan runnen”, zegt woordvoerder Jos de Voogd tegen Levensmiddelenkrant.

Kant-en-klaar
Zoals het er nu naar uitziet kunnen zowel Nederlanders met een laag als een hoog inkomen, boodschappen doen bij de versmarkt. Daarmee zal het een concurrent voor de supermarkt worden. Voogd: “Maar alles is nog in ontwikkeling. Overigens biedt deze versmarkt niet de luxe van een supermarkt. Aardappels worden gewoon ruw verkocht in zakken en niet kant-en-klaar geschild zoals in de supermarkt wel het geval is.” De woordvoerder oppert dat een pasjessysteem, waardoor de winkel alleen beschikbaar is voor minima, ook nog een optie is. In 2014 moet de winkel klaar zijn.

Armoede
Cordaid meldt dat de armoede in Nederland in de laatste twintig jaar is toegenomen van 4 procent tot meer dan 10 procent. Dat betekent dat tien procent van de Nederlanders op of onder de armoedegrens leeft.

Oneerlijk

Werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW uiten zich kritisch over de plannen van Cordaid op Nos.nl. De projecten zorgen volgens de werkgeversorganisaties mogelijk voor oneerlijke concurrentie voor kleine bedrijven. Ook Oxfam Novib zet vraagtekens bij de actie van Cordaid.

Cordaid
De katholieke organisatie Cordaid strijdt bijna honderd jaar tegen armoede in de wereld. In de meeste gevallen richt Cordaid zich op ontwikkelingslanden, maar met de groeiende armoede in Nederland richt de organisatie zich ook op haar thuisland.

  

Bron: Levensmiddelenkrant