‘Consument wordt misleid met speltbrood in de supermarkt’

08-01-2014 \\ Innofood nieuws

Speltbroden van de supermarkten zijn nauwelijks echte speltbroden te noemen. Dat stellen deskundigen geraadpleegd door het TV-programma Kassa. De etiketten zijn niet duidelijk en er ontbreken percentages op de ingrediëntenlijsten, en de geur, de luchtige vorm en de structuur van de broden is niet te vergelijken met dat van een echt speltbrood.

Konden consumenten eerder alleen bij de specialist terecht voor speltbrood, nu is het ook te koop bij de reguliere supermarkt. Speltbrood is gemaakt van speltgraan. Spelt heeft andere teeleigenschappen en dikker kaf. In de teelt worden over het algemeen weinig pesticiden en kunstmest gebruikt. Dit alles maakt de teelt duurzamer dan de teelt van tarwe en het speltbrood ook duurder dan tarwebrood.

Speltkenners oordeel
Kassa kocht verschillende speltbroden van de supermarkten C1000, PLUS, Albert Heijn, Jumbo en Hoogvliet en lieten deze bestuderen door een deskundig panel. Speltteler Huub Diederen, bakker René van der Veer en onderzoeker van de Wageningen Universiteit Luud Gilissen durven het brood niet echt speltbrood te noemen. De etiketten zijn niet duidelijk en er ontbreken percentages op de ingrediëntenlijsten waardoor ze het niet kunnen controleren. Daarnaast is ook de geur, de luchtige vorm en de structuur van de broden niet te vergelijken met dat van een speltbrood zoals zij die kennen.

Geen wetgeving voor spelt
De definitie van speltbrood is niet opgenomen in de Nederlandse Warenwet. Voor volkorenbrood is dit wel zo. Een brood koopt waar ‘volkoren’ op staat, moet ook echt volledig uit volkoren bestaan. Voor de ingrediënten van speltbrood is het toegestaan andere grondstoffen bij te mengen. In Duitsland is het wel in de wet geregeld. Daar mag brood pas speltbrood worden genoemd als dit voor minimaal voor 90% uit spelt bestaat. Gezien het prijsverschil tussen een grof volkoren en een speltbrood is bijmengen lucratief, want speltbrood is circa 2 keer zo duur dan een volkoren brood.

‘Strenger controleren en misleiding tegengaan’
De Consumentenbond vindt dat de communicatie op de etiketten van speltbrood misleidend is en vindt dat dit streng moet worden aangepakt. De Consumentenbond heeft actief contact met de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) om misleiding van consumenten tegen te gaan. Ook hebben ze bij het ministerie aangekaart dat er heel vaak suggesties worden gedaan op etiketten die niet worden waargemaakt en de Consumentenbond vindt dat dit niet moet kunnen.

Bron: Kassa