Consument wil lagere prijzen en regionale en verwenproducten

11-01-2013 \\ Innofood nieuws

 

Onder invloed van de crisis zullen consumenten in 2013 met nog meer nadruk op hun portemonnee letten. Tegelijkertijd verwachten ze meer van hun supermarkten op het gebied van assortimentsontwikkeling en duurzaamheid. De herkomst van producten speelt in 2013 een belangrijkere rol dan ooit. Producten uit de eigen regio winnen aan populariteit bij een groter wordende groep consumenten. Dat blijkt uit de jaarlijkse Assortimentstrends van Distrifood.

Klanten zullen bij de dagelijkse boodschappen vaker naar goedkopere producten grijpen. Fabrikanten spelen op deze ontwikkeling in door het aanbieden van kleinere verpakkingsformaten. Die komen voordeliger over door de lagere absolute prijs. Supermarkten introduceren juist weer premium huismerken, waardoor de reguliere private labels goedkoper lijken en stijgen in omzet.

Voor supermarkten is het een uitdaging de prijsstijgingen onder controle te houden. Door misoogsten blijven grondstofprijzen de komende jaren onverbiddelijk doorstijgen. Fabrikanten willen dit doorberekenen. Dat zorgt bij supermarkten voor een steeds grotere spagaat in de verhouding met enerzijds prijsverhoging vragende fabrikanten en anderzijds consumenten met de hand op de knip.

Bron: Distrifood