‘Consument kiest voor foodconcepten waar hij gelijkgezinden treft’

19-05-2014 \\ Over onze leden

“De consument kiest in toenemende mate voor foodconcepten die passen bij zijn levensstijl. Daardoor hebben traditionele horecaconcepten, zoals klassieke cafés, restaurants en zelfs cafetaria’s, het moeilijk. Dat zijn teveel allemansvrienden. Vooral in de grote steden kiest de consument in toenemende mate voor concepten waar hij gelijkgezinden treft en waar hij zich echt thuis voelt. Dat zegt Jan-Willem Grievink, directeur van FoodService Instituut (FSIN) naar aanleiding van het verschijnen van de nieuwe editie van de Foodshopper Monitor. In deze jaarlijkse uitgave schetsen de analisten van het FSIN de actuele consumententrends op het gebied van voedings- en genotmiddelen.

De klassieke horeca heeft het moeilijk. Nieuwe eigentijdse eet- en drinkconcepten zetten de toon met formules die appelleren aan een bepaalde levensstijl. De consument is ‘hybride’: soms is zijn foodgedrag puur rationeel en vindt hij discount goed genoeg. Op een ander moment wil diezelfde consument genieten van producten met een verhaal en dat verhaal moet naadloos aansluiten bij zijn levensstijl ofwel zijn sociale status.

‘Koffieconcept Bagels & Beans is misschien wel het mooiste voorbeeld. Maar de voorbeelden liggen, zeker in de Randstad, voor het oprapen. Trouwens, je ziet het ook in foodretail gebeuren. Supermarkten als Eko Plaza en Marqt hebben een geheel eigen publiek van zeer bewuste kopers. Je kunt bijna spreken van een nieuwe foodelite, die zich in vele opzichten onderscheidt van de foodmassa.’ Grievink trekt een vergelijking met andere sectoren: “Je ziet ook steeds meer verzekeraars en datingsites die zich richten op specifieke levensstijlen en doelgroepen.”

In alle opzichten is er, mede onder invloed van sociaaleconomische en ook demografische krachten, sprake van een tweedeling. In de maatschappij, denk aan het verdwijnen van de middenklasse, en dus ook in de foodbusiness. “In de foodservicekanalen zie je steeds duidelijker een scheiding tussen old school horeca en new school foodservice zoals er tevens een scheiding ontstaat tussen ambachtelijke bedrijven en meer retailachtige horecaformules.” Foodservicebedrijven moeten duidelijk(er) keuzes maken, meent Grievink, in formule, assortiment en doelgroepen, zodat foodshoppers zich blijven herkennen en, liefst persoonlijk, aangesproken voelen.

Zie voor meer conclusies uit de Foodshopper Monitor 2014-2015 de site van FSIN.

Bron: FSIN