Consument blijft kiezen voor kiloknaller

26-11-2013 \\ Innofood nieuws

DEN BOSCH – Ruim de helft van de Nederlandse consumenten vertrouwt vleesverwerkende bedrijven niet. Zo denken zij dat de vleesindustrie het niet zo nauw neemt met dierenwelzijn, transparantie, en hygiëne. Toch blijft de kiloknaller een veelgekocht product.

Dit blijkt uit onderzoek van Multiscope onder ruim duizend Nederlandse consumenten. Consumenten stappen niet massaal over op scharrel vlees of biologisch vlees. Ook keurmerken zijn namelijk niet heilig. De recente negatieve berichtgeving over vleesverwerkende bedrijven (bijvoorbeeld paardenvlees verkocht als rundvlees en poepbacteriën in vlees) heeft niet gezorgd voor grote veranderingen bij consumenten. 82 procent zegt zijn aankoopgedrag niet aangepast te hebben.

Kiloknallers
Uit het onderzoek komt naar voren dat vlees verreweg het vaakst bij de supermarkt gehaald wordt, maar liefst 87 procent van de ondervraagden geeft aan zijn vlees doorgaans in de super te halen. Kiloknallers blijven dan ook populair ondanks acties van onder andere Wakker Dier. Twee derde van de ondervraagden geeft aan deze aanbiedingen niet altijd te laten liggen. Toch denkt maar 6 procent dat bij de productie van vlees voor kilo-knallers genoeg rekening wordt gehouden met het welzijn van dieren.

Herkomst
Een keurmerk is minder belangrijk bij de aankoop van vlees. Er wordt vooral gekeken naar de smaak en de prijs. Aspecten die met het welzijn van dieren te maken hebben, zoals de herkomst van het vlees en het wel of niet hebben van een keurmerk, zijn voor minder mensen van belang. Slechts een derde let hier op bij het kopen van vlees. Het vertrouwen in keurmerken is namelijk niet erg groot, 47 procent vindt keurmerken puur een marketingtool. Ruim een derde noemt keurmerken misleidend en bijna 40 procent vindt dat ze niets zeggen over dierenwelzijn.

De kennis over scharrel- en biologisch vlees is niet groot. Slechts 39 procent weet wat het verschil is tussen deze diervriendelijkere producten. 10 procent denkt zelfs dat er helemaal geen verschil tussen zit.

  

Bron: Levensmiddelenkrant