‘Cocoa Life’ van Mondelēz International versterkt zijn leiderschap door vrouwenrechten in de cacaoteelt te bevorderen

24-04-2013 \\ Innofood nieuws

 

 
 
 
DEERFIELD, Ill. – Mondelēz International, Inc. (NASDAQ: MDLZ) kondigde vandaag nieuwe toezeggingen aan om vrouwenrechten te bevorderen door de rapportage over genderrechten in de cacaoteelt uit te breiden, door een consequente benadering van genderprogramma’s in de belangrijkste cacao producerende landen te garanderen en door acties voor de hele sector te promoten.
 
De toezeggingen bouwen voort op de ervaring die de onderneming de afgelopen vijf jaar heeft opgebouwd met het bevorderen van vrouwenrechten in de cacaoproductie. Deze maken deel uit van het ‘Cocoa Life Sustainability Program’ van Mondelēz International, waarbij gedurende 10 jaar 400 miljoen dollar wordt geïnvesteerd. Het programma werd in november 2012 gelanceerd en is gebaseerd  op het succesvolle ‘Cocoa Partnership’ in Ghana.
Gelijkheid tussen mannen en vrouwen komt iedereen ten goede en is essentieel om de cacaogemeenschappen welvarend te maken,” verklaarde Christine McGrath, Vice President of External Affairs & Cocoa Life bij Mondelēz International. “Onze ervaring toont aan dat het actief betrekken van vrouwen in de toeleveringsketen leidt tot een beter financieel bestuur bij landbouwers, een betere opleiding voor jongeren, duurzamere, welvarende gemeenschappen en – op lange termijn – een daling van de kinderarbeid. Vrouwenrechten promoten is al sinds 2008 een doorslaggevend thema binnen Cocoa Life. Vandaag verbinden we ons aan het delen van onze ervaring en het streven naar gezamenlijke acties rond vrouwenrechten in de cacaoteelt.”
 
Oxfam is opgetogen over de inspanningen van Mondelēz International om duidelijke afspraken te maken voor de promotie van vrouwenrechten,” verklaarde Judy Beals, Campagnemanager voor Oxfams ‘Behind the Brands’-campagne als antwoord op de aankondiging van Mondelēz International. “We zijn de onderneming dankbaar voor haar belofte op dit vlak transparanter te zijn, meer verantwoordelijkheid te nemen en onafhankelijke waarnemers toestemming te geven de vooruitgang te beoordelen. We kijken ernaar uit om te zien hoe Mondelēz International deze toezeggingen zal omzetten in meetbare acties.”
 
Mondelēz International erkent het belang van vrouwenrechten voor de welvarendheid van de cacaogemeenschappen,” zei Mil Niepold, Senior Mediator van The Consensus Building Institute en toonaangevend adviseur voor de opvolging, evaluatie en verificatie van het Cocoa Life-programma van Mondelēz International. “Als externe adviseur van Cocoa Life heb ik de taak om de onderneming een geloofwaardig en transparant rapporteringssysteem te helpen uitwerken, dat kan worden gecontroleerd door onafhankelijke deskundigen gekozen door de ‘External Advisory Council’. Centraal in de opvolging en controle staat echter de mogelijkheid om allemaal samen te leren wat het best werkt en wat er nog kan gebeuren om de situatie ter plekke te verbeteren.”
 
Externe beoordelingen en evaluaties van de waardeketen vormen de basis voor Cocoa Life, te beginnen met een verslag dat in 2008 werd besteld door Cadbury: “Mapping Sustainable Production in Ghanaian Cocoa.” Het verslag benadrukte dat de gelijkheid tussen mannen en vrouwen moest worden versterkt als onderdeel van elke investering in duurzame cacaoteelt. Dit heeft ertoe geleid dat gender sinds de lancering van het ‘Cocoa Partnership’ in Ghana een fundamenteel thema is geworden voor de onderneming. In samenwerking met implementeringspartners zoals CARE International en VSO, werden diverse acties geïntegreerd in het programma:
 
  • Tot op heden heeft het ‘Cocoa Life’-programma in Ghana vrouwengroepen gecreëerd in de 100 gemeenschappen die deel uitmaken van de eerste fase van het project. Die groepen worden ondersteund door 50 opgeleide ‘Women Extension Volunteers’. Sinds het programma in 2011 en 2012 werd uitgebreid naar 109 bijkomende gemeenschappen zorgt Cocoa Life voor de oprichting en opleiding van deze vrouwengroepen. Dit kwam tot stand door het inzicht dat veel vrouwelijke telers niet in staat waren om opleidingssessies door mannen te volgen.
  • Cocoa Life zorgt ervoor dat de deelnemers aan de telerfora van Cocoa Life voor de helft uit vrouwen bestaan.
  • Sinds 2008 heeft de onderneming in Ghana een programma van cacaoambassadeurs. Daarin bieden 25 universiteitsstudenten (10 vrouwen en 15 mannen) inspirerende rolmodellen voor jonge mannen en vrouwen in cacaogemeenschappen.
 
Voor het ‘Cocoa Life’-programma in Ghana en Ivoorkust heeft Mondelēz International samengewerkt met regeringen en maatschappelijke organisaties om op landelijk niveau bestuurkaders uit te werken met de nadruk op de gelijkheid tussen mannen en vrouwen.