Chocoladefabrikanten ontkennen prijsafspraken NL

31-01-2013 \\ Innofood nieuws

 

 

 

BONN – De grote chocolademerken in Duitsland zijn donderdag afgestraft met forse boetes voor het jarenlang kunstmatig hoog houden van hun prijzen. Hoewel allen actief zijn in Nederland, is in ons land vooralsnog geen verdenking gerezen tegen de producenten.

 

Rittersport geeft tegenover Levensmiddelenkrant aan dat de kwestie nog geen rol speelt in Nederland. “De chocoladefabrikant wil zich afzijdig houden van het bericht en benadrukt dat het nog maar de vraag is of het waar is wat de Duitse mededingingsautoriteiten beweren”, aldus een bron binnen het bedrijf. De Duitse mededingingsautoriteiten legden donderdag boetes van in totaal circa 60 miljoen euro op aan 11 bedrijven wegens verboden prijsafspraken.

Adviesprijzen
Onder meer Ritter, Kraft en Nestlé besloten in 2007, toen de prijzen van grondstoffen voor chocolade sterk stegen, afspraken te maken om de kosten door te berekenen aan de afnemers. De prijs voor chocoladerepen van 100 gram werd begin 2008 voor afnemers met 15 tot 25 procent verhoogd, terwijl de adviesprijzen voor consumenten met 10 tot 15 eurocent stegen. De ondernemingen hielden regelmatig besprekingen over de prijzen. Ook Mars en Haribo zouden aan het overleg hebben deelgenomen. Verscheidene firma’s werkten mee aan het onderzoek van de autoriteiten en hebben daarom een gedeeltelijke ontheffing van de boetes gekregen.

 

 

Bron: Levensmiddelenkrant / Die Welt