Chef-koks gaan regionaal op BioVak

20-01-2013 \\ Innofood nieuws

 

Streekplein biedt Landschap van Smaken en workshops voor chef-koks en keukenmanagers

Op de BioVak 2013 is er ook speciale aandacht in verschillende workshops op donderdag 24 januari voor chef-koks, keukenmanagers en food inkopers van zorginstellingen. Geïnteresseerden kunnen hier een kortingskaart downloaden voor de vakbeurs voor de duurzame en biologische sector. De workshops zijn:

Workshop Leveren aan zorginstellingen: logistiek en hygiëne
Starttijd: 14:30 in zaal 1.
Sprekers: Suzanne Stienen, Deli XL en Esther van Asselt, Rikilt. Workshop onder begeleiding van Rene de Bruin, SPN.

De belangstelling voor biologische en regionale producten in de grootkeukens en horeca groeit. Vele kleinschalige boeren en tuinders willen hun bijzondere producten aanbieden aan de zorginstelling. Hoe pak je zulke kleinschalige logistiek aan? Distributeur Deli XL werkt samen met ambachtelijke leveranciers. Suzanne Stienen van Deli XL deelt haar ervaringen, ook met het werken met een gezamenlijke set eenvoudige hygiëne-eisen. Esther van Asselt, onderzoeker bij het RIKILT instituut voor voedselveiligheid, kan vragen over voedselveiligheid in de logistiek en de grootkeuken beantwoorden. In deze workshop aansprekende voorbeelden uit de institutionele keuken.

 

Praktijktoer Chef-koks gaan regionaal. Rondleiding vanaf het steekplein over koken met streekeigen en biologische ingrediënten. Met tips van ervaren chef-koks, zoals Harald Droste, eigenaar van Drostes dineren en logeren, winnaar van De Duurzaamheidsaward 2013 van GaultMillau. Vertrekpunt: het Streekplein om 15:30 uur!

Workshop Mooie Maaltijd, ’n kwestie van de juiste instelling
Starttijd: 16:30 uur in zaal 1.
Sprekers: Petra Kalsbeek, cateraar Huuskes, Bart Boon, veehouder en slager Eco Fields en Alex van Hootigem, teler en verkoop via webwinkel De Grote Verleiding. Workshop onder begeleiding van Lasca ten Kate, St. Vriendelijke Keukens.

Nog altijd groeit de belangstelling bij institutionele keukens voor regionale en biologische producten. Het productaanbod sluit soms nog niet goed aan op de specifieke eisen van de institutionele afnemer. En dit nieuwe afzetkanaal stelt producenten voor problemen, zoals menucycli met ‘standaardproducten’ die geen rekening houden met seizoensaanbod of de wens tot vierkantsverwaarding. In deze workshop voorbeelden van een betere match van vraag en aanbod. Afnemers krijgen inzicht in de (ook economische) voordelen van werken met seizoensgebonden producten en niet-courante vleesproducten. Speciale aandacht is er voor effectieve ‘story-telling’: met welk verhaal kom je het beste binnen bij deze doelgroep?

Praktijktoer Milieuwinst op het menu. Maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen: hoe doe je dat in de catering? Streekproducten toevoegen aan het menu voor bedrijven en instellingen is een aansprekende en (h)eerlijke oplossing. Doe inspiratie op en leg contacten met regionale leveranciers. Vertrekpunt: het Streekplein om 17:30 uur!

 

BioVak

BioVak 2013 is geopend woensdag 23 januari van 14:00 uur tot 22:00 uur en donderdag 24 januari van 10:30 uur tot 20.00 uur. Meer en actuele informatie over het Streekplein, de workshops en praktijktoers is te vinden op www.vaneigenerf.nl. Nadere informatie over de BioVak 2013 op www.biovak.nl.

Het streekplein is een samenwerking van SPN, Van Eigen Erf en het Netwerk Biologische InfoCentra, een Mooie Maaltijd en Land & Co. Het Streekplein is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel, het Praktijknetwerk een Landschap van Smaken en het Praktijknetwerk Boer-op-streek-markt en het Innovatienetwerk.

 

Bron: Biojournaal