Cerescon en Seamore beste Nederlandse AgriFood-start-ups van 2017

17-10-2017 \\ Overig nieuws

Cerescon en Seamore zijn de winnaars van de Nederlandse finaleronde van de European FoodNexus Startup Challenge (FNSC). Zij ontvingen een geldprijs van ieder € 10.000 en een plekje in de Europese finaleronde op 13 december in Wageningen.

 

Cerescon en Seamore kwamen uit de bus als nummer 1 en 2 van een lijst van 53 Nederlandse start-ups die aan de voorronde in Nederland hadden meegedaan. In de finaleronde van vandaag pitchten tien genomineerden hun ideeën voor een jury bestaande uit experts van SHIFT Invest, DSM Venturing, FrieslandCampina, Albert Heijn en Nutreco. De juryleden beoordeelden van elke start-up het team, de schaalbaarheid en de invloed op ons voedselsysteem.

 

Een belangrijk element van de uitdaging is het bevorderen van de samenwerking tussen de innovatieve start-ups en gevestigde ondernemingen, die over de slagkracht beschikken het product of de dienst van de start-ups te verwezenlijken. “Dat is de essentie van de European FoodNexus Startup Challenge,” aldus Rob Hamer, President van FoodNexus. “We worden graag verrast door ondernemers met concrete plannen, en de FNSC is een uitstekend platform om start-ups te introduceren in een groot, dynamisch Europees netwerk van bedrijven en onderzoeksinstellingen.”

 

Cerescon heeft de eerste gerobotiseerde aspergeoogstmachine in de wereld ontwikkeld. Hierdoor ontstaat minder schade aan de ondergrond waardoor er een hogere opbrengst mogelijk is.

Seamore heeft inmiddels een aantal mooie producten op de markt gebracht met als basis zeewier. Seamore verwacht binnenkort ook tortilla’s aan het assortiment toe te voegen.

 

“We zijn bijzonder blij de prestigieuze Nederlandse finaleronde te hebben gewonnen,” aldus Thérèse van Vinken van Cerescon. “De jury was zeer deskundig en kritisch. Hieruit blijkt dat we op de goede weg zijn. Bertholt Leeftink, directeur-generaal Bedrijfsleven en Innovatie van het ministerie van Economische Zaken, onderstreept het belang van Startups. Het Nederlandse ministerie of Economische Zaken is verheugd betrokken te zijn bij deze prijsvraag, aangezien het de ambitie heeft het aantal succesvolle start-ups in de Nederlandse AgroFood-sector te verhogen.

 

“We hebben vandaag zeer goede start-ups uit heel Nederland gezien, en we weten dat er zich nog veel meer hebben opgegeven. Dat belooft veel goeds voor de volgende FNSC,” aldus Thomas van den Boezem, programma manager Startlife. De inschrijving voor de FNSC van 2018 begint in de lente van volgend jaar.

 

Op vrijdag 13 december vindt de Europese finaleronde plaats in Wageningen. Cerescon en Seamore strijden dan om de hoofdprijs van € 50.000, samen met finalisten uit Denemarken, Spanje, Italië, Ierland, Frankrijk en België. Dit evenement belooft een nog grotere etalage te worden van nieuwe start-ups die een bijdrage willen leveren aan een beter voedselsysteem. Registreer je voor de nieuwsbrief op www.fnsc.eu voor het laatste nieuws over de Europese finale en de FNSC van 2018.