Cater with Care proeverij: eiwitverrijkt sap en soep

16-07-2013 \\ Innofood nieuws

Recent zijn diverse smaakonderzoeken uitgevoerd met eiwitverrijkte verse sappen en soepen. Het bedrijf Pure4You ontwikkelde deze producten. Naast patiënten van verschillende verpleegafdelingen in Ziekenhuis Gelderse Vallei gaven ook bezoekers hun mening over de smaak, geur en het uiterlijk van de sappen en soepen. Ook in twee verzorgingshuizen van Opella namen bewoners deel aan de smaakonderzoeken.
  
Ondervoeding is een serieus gezondheidsprobleem onder Nederlandse ouderen. In Nederlandse zorginstellingen (ziekenhuizen, thuiszorg en verpleeg- en verzorgingshuizen) is ongeveer één op de vijf mensen ondervoed. Daarnaast is er een grote groep patiënten met een verhoogd risico om ondervoed te raken. De extra kosten voor de Nederlandse gezondheidszorg door ondervoeding bij volwassenen van 60 jaar en ouder werden in 2011 geschat op 1,5 miljard Euro.
  
Eiwit is een belangrijk voedingsstof om ondervoeding te voorkomen en te behandelen. Reguliere sappen en soepen bevatten nauwelijks eiwit. Deze producten worden door ouderen wel graag gedronken en gegeten. Eiwit toevoegen aan deze producten, waarbij ze hun gewaardeerde smaak behouden, is een technologische uitdaging. Pure4You ontwikkelde samen met het NIZO smakelijke sappen en soepen met extra eiwit. De verrijkte sappen en soepen van Pure4You bevatten 10 gram eiwit per 150 ml. Hiermee kunnen deze sappen en soepen een waardevolle aanvulling zijn op het menu, om ondervoeding te voorkomen en te behandelen, met name bij oudere patiënten. Op basis van de resultaten zal de smakelijkheid van de sappen en soepen verder verbeterd worden.
  
De Alliantie Voeding is initiatiefnemer van Cater with Care. In Cater with Care werken bedrijven, kennisinstellingen en zorgorganisaties samen aan de ontwikkeling van smakelijke voedingsmiddelen en nieuwe diensten om ondervoeding aan te pakken. Middels een gevarieerd aanbod van smakelijke, effectieve producten en nieuwe diensten willen we thuis, in zorginstellingen en in het ziekenhuis de gezondheid verbeteren van deze doelgroep. De partners zijn Carezzo, Heinz, Pure4You, Sodexo, Stichting Promotie Kalfsvlees, NIZO, Wageningen UR en Ziekenhuis Gelderse Vallei. Het project wordt mede gefinancierd vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (GO/EFRO).

  

Bron: Alliantie Voeding Gelderse Vallei