Bijzondere samenwerking GGZ Centraal en Huuskes

21-06-2013 \\ Innofood nieuws

Op 1 september 2012 trad het vierjarig contract in werking tussen GGZ Centraal, een organisatie voor geestelijke gezondheidszorg in Flevoland, Gooi en Vechtstreek, Oostelijk Utrecht, Veluwe & Veluwe Vallei en Huuskes voor de dagelijkse levering van 1100 maaltijden. Het was geen traditionele aanbesteding, maar een aanbesteding volgens de filosofie van prestatie-inkoop (Best value procurement (BVP)). Deze voor de facilitaire wereld relatief nieuwe manier van inkopen heeft tot een interessante samenwerking geleid. Nauw betrokken bij dit traject waren Yvonne Nieland, manager Hotel Services GGZ en Gerben Hengeveld, Marketing & New business Huuskes.

  

Aanleiding aanbesteding GGZ Centraal

Als fusie-organisatie werd bij GGZ Centraal tot voor kort op verschillende manieren gekookt. In Amersfoort bijvoorbeeld liep alle voedselbereiding via het assemblagecentrum De Stoof, waar Huuskes sinds 2010 de maaltijdcomponenten aan leverde, terwijl in Ermelo met een ontkoppelde keuken werd gewerkt. Daar werden de leveringen door meerdere leveranciers verzorgd. Uit efficiëntieoverwegingen werd besloten deze opzet te wijzigen. Allereerst werd de keuken in Ermelo gesloten en werd De Stoof in Amersfoort aangewezen als centrale keuken. Ook werd besloten om het eten en drinken voor de gehele organisatie (levering van 1100 maaltijden 365 dagen per jaar) opnieuw aan te besteden.

  

Prestatiegericht inkopen

Door de komst van een nieuwe hoofd Inkoop (Cees Rietman) werd GGZ Centraal op het spoor van prestatie-inkoop gezet, een vanuit facilitair oogpunt nieuwe manier van inkopen. Een kenmerk van prestatie-inkoop is het niet werken met een gedetailleerd en dichtgetimmerd contract, maar dat de leverancier alle ruimte krijgt om aan te geven wat hij, binnen de grenzen van de klantvraag, als expert kan betekenen voor de opdrachtgever.

  

Keuze unaniem voor Huuskes

Voor deze bijzondere aanbesteding ging GGZ Centraal vorig jaar de markt op. Na een zorgvuldige beoordeling (waarbij alle aanbiedingen anoniem waren) bleven in eerste instantie drie leveranciers over: zij scoorden overwegend beter dan de rest. Een aantal interviews volgden, waarna de keuze voor een leverancier unaniem op Huuskes viel. Op 1 september 2012 trad het nieuwe vierjarige contract in werking voor de dagelijkse levering van onder meer 1100 maaltijden.

  

Bron: Huuskes