Bijeenkomst Vakgroep Commercie bij Food Connect over vergrijzing en de veranderende consument

23-12-2014 \\ Innofood nieuws

Op woensdag 10 december jl. vond de derde bijeenkomst van de Vakgroep Commercie van Innofood plaats bij Food Connect in Almelo. Het thema van deze bijeenkomst was ‘Vergrijzing’. Na de verwelkoming, introductieronde en een filmpje over vergrijzing startte Rogier Terhalle van Food Connect zijn presentatie met de eerste stelling: ‘De vergrijzing is een kans voor de foodsector’.  Er werd besproken dat de vergrijzing een kans kan zijn, alleen moet je er wel op in weten te spelen. Een kans waarop ingespeeld kan worden  bij ouderen is dat zij over het algemeen meer eisen stellen aan voeding en dat zij behoefte hebben aan kleinere verpakkingen. Vooral dit laatste geldt niet alleen voor ouderen, ook onder jongere consumenten is de trend van het eten van kleine hoeveelheden over de dag, te zien. Rogier vertelde dat het bij Food Connect niet gaat over de doelgroep ‘vergrijzing’, maar dat ze meer kijken naar ontwikkelingen in de markt. Waar is vraag naar? Om op de ‘oudere’ (veranderende) consument in te spelen moet je ook naar het momentum kijken. Ook eten en ‘mood’ zijn aan elkaar gekoppeld. Het is onmogelijk om overal op in te spelen.

 

Rogier vertelde uiteraard ook wat meer over Food Connect. Food Connect levert maaltijden (vers en vries) en verse boodschappen aan particulieren, bedrijven, kleinschalig wonen en zorg- en welzijnsorganisaties. Maaltijden kunnen per telefoon, formulier of online worden besteld. Er kan gekozen worden uit een brede range van maaltijden. Verder kan er rekening gehouden worden met bijvoorbeeld diëten, portiegrootte en kauw- en slikproblemen. Food Connect bestaat alweer 13 jaar en bezorgt de maaltijden inmiddels door het grootste gedeelte van Nederland. Food Connect verkoopt eigenlijk een totaalconcept, ze zijn voedingsproducent maar ook logistiek dienstverlener.

 

De conclusie van de bijeenkomst is dat de doelgroep ‘vergrijzing’ geen doelgroep is, het gaat om de veranderende consument in het algemeen. Het is daarom beter dat bedrijven rekening houden met de veranderende consument in plaats van rekening te houden met de vergrijzing. Ook de term vergrijzing kan verschillend geïnterpreteerd worden. Er komen steeds meer oudere mensen, maar deze mensen zijn gemiddeld nog een stuk vitaler dan de oudere mens in het verleden. Kortom het was goed om het thema vergrijzing besproken te hebben en erachter te komen dat de consument in zijn geheel verandert en dat het goed zou zijn om daarop in te spelen.

 

Judith Hulst