Bietensap, dilemma voor de duursporter

11-02-2014 \\ Innofood nieuws

Steeds meer duursporters zijn bietensap gaan drinken om beter te presteren. De rage is deels te verklaren door een aantal studies die wijzen op een prestatiebevorderend effect van rode bietensap. De studies die het gebruik van bietensap onderbouwen zijn echter klein van opzet.

‘Hoewel het positieve effect van bietensap nog niet overtuigend is aangetoond, moet de duursporter sterk in de schoenen staan om zich aan deze rage te onttrekken. Want stel dat het werkt en de topsporter neemt het niet. Dan heeft de concurrent toch een klein, maar significant voordeel.’ Dit stellen Stephan Peters van het Voedingscentrum en Paul Schermers, van Topsport Topics in een artikel dat vandaag is gepubliceerd in Voeding Nu.

ADI-overschrijding

Baat het niet, dan schaadt het niet is te kort door de bocht, vinden de auteurs, want naast de

mogelijke voordelen van nitraat in rode bietensap zijn er mogelijk ook nadelen. De aanvaardbare dagelijkse inname van nitraat met de voeding wordt door bietensap of concentraat ervan makkelijk overschreden.

Dilemma

Beide auteurs pleiten voor verder onderzoek en wijzen erop dat ‘de voordelen van een hoge inname meestal niet zonder risico’s komen. Sporters die bietensap of concentraten ervan willen gebruiken, zitten dus met een dilemma. Ga je voor een mogelijk positief korte-termijn effect ten aanzien van de sportprestatie, dan neem je een mogelijk lange-termijnrisico ten aanzien van de gezondheid.’

  

Lees hier het volledige artikel in Voeding Nu