Bierprijzen drie dubbel verhoogd na accijnsverhoging

04-05-2013 \\ Innofood nieuws

 


Begin dit jaar is een krat bier vanwege de accijnsverhoging €0,23 duurder geworden. Uit ons onderzoek blijkt dat supermarkten de prijs van bier veel meer hebben verhoogd dan dat de accijns gestegen is. Sommige kratten bier zijn €0,90 in prijs verhoogd. De hoogste stijger is Amstel met 7,6%. Opvallend is dat Grolsch slechts 3,3% in prijs is gestegen.

 

Op benzine, tabak en alcohol wordt accijns geheven. Het doel is om het gebruik van deze producten te ontmoedigen en om extra inkomsten voor de overheid te generen. Op 1 januari 2013 heeft de overheid de accijns op bier verhoogd. De accijns per liter pils is van €0,326 naar €0,359 gestegen. Dit is een kleine verhoging en per krat bier van 7,2 liter komt dit uit op €0,23.

Supermarkten hebben de start van het nieuwe jaar aangegrepen om de prijzen flink te verhogen. Consumenten moeten gemiddeld €0,64 meer afrekenen bij de kassa dan in 2012. Voor een krat Heineken moet zelfs €0,90 meer betaald worden.

 

bierprijzen tabel

Grote verschillen

Bijna alle biermerken zijn duurder geworden na de accijnsverhoging. Er zijn echter grote verschillen tussen de biermerken te zien. Bijna alle A-merken zijn bovenop de accijnsverhoging extra verhoogd in prijs. Voor een krat Heineken, Amstel, Warsteiner en Gulpener moet je bijna een euro meer betalen dan in 2012. Brand bier is een opvallende (positieve) uitzondering, deze prijs is zelfs helemaal niet gestegen ten opzichte van 2012.

 

Lees hier het volledige artikel op Biernet