Belgische minister wil afspraken maken voor 10% minder verzadigd vet in voeding

15-01-2014 \\ Innofood nieuws

In 2016 moet er in België 5% minder verzadigd vet in de voeding zitten en in 2020 moet het gehalte met minimaal 10% zijn teruggedrongen. De Belgische minister voor Volksgezondheid Onkelinx wil obesitas aanpakken en vraagt de voedingsindustrie om naar alternatieven te zoeken voor slechte vetten in producten. Zij wil daar een convenant over sluiten met de voedselproducenten. Op termijn moet ook het suikergehalte in voeding omlaag. Later dit jaar maakt de minister ook daar de doelstellingen voor bekend. Concrete afspraken over welke producten aangepakt moeten worden, zijn er nog niet.

In België kampt meer dan de helft van de mannen en 40% van de vrouwen met overgewicht. Met de focus op verzadigd vet voert Onkelinx een aanbeveling van de Europese Unie uit. In 2011 werden Europese experts voor volksgezondheid het met elkaar eens dat het terugdringen van verzadigd vet in voeding een goede strategie om de toename van overgewicht en obesitas, onder de Europese bevolking te stoppen.

De Belgische federatie van de voedingsindustrie Fevia staat open voor samenwerking met de overheid. Na een eerder gesloten akkoord slaagde de industrie erin om 20% minder zout te verwerken in producten als vlees en bereide gerechten. Voor vet en suiker is dat moeilijker, meent algemeen directeur Chris Moris van de Fevia. ‘Zout heeft louter een smaakfunctie. Daar kan de consument stap voor stap aan wennen. Vet en suiker zijn belangrijk voor de textuur en smeuïgheid. Bovendien maken vet en suiker, in tegenstelling tot zout, deel uit van een gezonde voeding. Het wordt pas een probleem als mensen meer vet en suiker eten dan wordt geadviseerd.’

‘Het terugdringen van het vetgehalte heeft niet meteen tot gevolg dat mensen ook minder vet gaan consumeren’, aldus Morris. Verzadigd vet zit vooral in vet van dierlijke oorsprong, zoals boter, maar ook in palm- en kokosolie. Een teveel eraan speelt een rol bij hart- en vaatziekten. Alternatieven zijn plantaardige oliën zoals uit olijven en soja, maar die kunnen volgens de Fevia-directeur niet voor elk product gebruikt worden.

Bron: De Morgen / FoodHolland