Belg eet meer paardenvlees dan hij denkt

16-02-2013 \\ Innofood nieuws

 

 

In Groot-Brittannië ontstond beroering omdat de diepvrieslasagne van het merk Findus paardenvlees bevat. Ook in België zou de consument meer paardenvlees eten dan hij zelf beseft: het vlees van het edele dier wordt in verschillende frituursnacks verwerkt. In Vilvoorde is de paardensteak dan weer een absolute delicatesse. In België worden jaarlijks 10.000 paarden geslacht voor vleesconsumptie.


Dat het paardenvlees in de Findus-lasagne een enorme reactie losweekte in Groot-Brittannië, was de voorbije dagen duidelijk te merken. Chantal De Pauw van de FOD Economie nuanceert de commotie: “Er is iets aangeboden onder een etiket dat niet klopte, en dat mag niet, maar met paardenvlees op zich is niets mis.” Het paardenvleesschandaal is met andere woorden een zaak van fraude, niet van volksgezondheid, aldus De Pauw.

Ook in België wordt behoorlijk wat paardenvlees gegeten, zij het misschien zonder dat te beseffen. Zo zouden nogal wat frituursnacks paardenvlees bevatten. Het gaat onder meer over gehaktballen van Beckers en frikandellen van Mora. “Uit smaaktests blijkt dat paardenvlees in sommige producten meer geapprecieerd wordt dan rund”, zegt Peter Doodeman, directeur van Ad van Geloven, het bedrijf dat onder meer de Mora-snacks produceert. “En ook de structuur ervan is interessant: lange, dikke vezels die je echt ziet zitten.”

“We zijn altijd eerlijk geweest over de verwerking van paardenvlees in onze producten”, verzekert Doodeman. “Waarom ook niet? Er is niets fout mee. Het is gezonder en magerder dan varkensvlees. En het bevat veel ijzer.” Toch probeert Mora de hoeveelheid terug te schroeven omdat de consument om emotionele redenen liever minder paardenvlees zou eten. “Ook al zijn we er stiekem dol op”, aldus Doodeman. “In elke blinde smaaktest scoren kroketten en bitterballen met paardenvlees stuk voor stuk het best.”

In Vilvoorde is paardenvlees een ware delicatesse. “Vroeger rustte er nog veel meer een taboe op het eten van paardenvlees omdat het om een edel dier gaat, maar tegenwoordig merken we dat er meer vraag naar is”, aldus Wim Cloots, eigenaar van steakrestaurant Horse House. Ook in de Vilvoordse slagerij Wellens ziet men geen graten in het eten van paardenvlees: “Het is veel gezonder dan ander vlees en het is lichter omdat het een laag vetgehalte heeft.”

Het paardenvlees dat de Belgische consument eet, wordt hoofdzakelijk aangekocht in Canada en Latijns-Amerika. De totale invoer van paarden-, ezel- en muildiervlees bedroeg in 2011 volgens Eurostat 25.114 ton. In eigen land worden volgens het federaal Voedselagentschap jaarlijks ongeveer 10.000 paarden geslacht voor vleesconsumptie.

 

Bron: Het Laatste Nieuws / Belga / VILT