Beemster Super Gold : World Cheese Awards 2013

29-11-2013 \\ Innofood nieuws

Internationale erkenning voor unieke smaak en smedigheid

Op 27 november zijn in Engeland de World Cheese Awards 2013 uitgereikt. De Oude Beemster won één van de meest prestigieuze prijzen ter wereld: De Super Gold Award. De World Cheese Awards vinden jaarlijks plaats in Birmingham en is met 2770 kaas inzendingen uit 34 landen de grootste kaascompetitie ter wereld. 

Erkenning unieke smedigheid
Elk jaar dingen duizenden kazen in een immens foodtheater naar de gunsten van de professionele jury. De 220 internationaal befaamde kaaskeurders, allen kaasmeesters van grote retailers, culinaire specialisten  in het kaasvak loofden de Oude Beemster. Een mooie erkenning voor de smedigheid en rijke en pittige smaak van de tien maanden gerijpte Beemster. En natuurlijk een bevestiging voor de Nederlandse consument dat Beemster kaas de allerlekkerste en beste kaas van Nederland is.

Handmatige bereiding
Kaas maken is een ambacht bij Beemster. Zo wordt de wrongel nog steeds uiterst secuur en onder toezicht van de kaasmeester in een open bak met de hand geroerd. Ook tijdens het rijpingsproces keurt de kaasmeester regelmatig de kwaliteit. “Bij een wedstrijd is het altijd weer spannend” zegt kaasmeester Pieter ter Beek. “Voorafgaand aan een wedstrijd keuren we de kazen nog eens extra, en ook dit keer weer met goed gevolg, maar dat danken wij ook zeker aan de beste kwaliteit melk, en daar zorgen onze veehouders dan weer voor”.

Melkkwaliteit voor Caring Dairy
“Vakmanschap en de melkkwaliteit zijn van groot belang voor de kwaliteit van de kaas” zo zegt directeur CONO Kaasmakers Eric Hulst. De kwaliteit van onze melk is mede zo hoog door de actieve weidegang van onze koeien. Wij garanderen dan ook 100% weidemelk met Beemster. En dat kunnen we doen dankzij ons Caring Dairy programma. Het Caring Dairy programma is een uniek duurzaamheidsprogramma, waarbij de keten van koe tot veehouder en van kaasmaken tot aan transport op de meest duurzame wijze tot stand wordt gebracht en in stand wordt gehouden. Gezonde koeien zorgen voor de lekkerste melk, die na ambachtelijke kaasbereiding weer voor de lekkerste kaas zorgt. En zo krijg je uiteindelijk ook blije consumenten. “En…the Super Gold World Cheese Award” aldus Hulst. “Deze prijs is een mooie erkenning voor ons en het is geweldig om te merken dat onze, al