Basisschoolleerlingen maken kennis maken met de wereld van de voedingsmiddelenindustrie

14-11-2017 \\ Innofood nieuws

De komende weken gaan schoolklassen met de lessen en bedrijfsbezoeken aan de slag. In vier blogs doet Sabien Bouwmeester via de site van TechYourFuture verslag van de belevenissen met de lessen, het bedrijfsbezoek en de Icecreamchallenge. Deze week blog 1: kennismaken met de voedingsmiddelenindustrie.   

Stel je voor dat je als leerkracht bij het nationale schoolontbijt niet alleen maar aanschuift, boterhammen smeert en deze met al je leerlingen op eet, maar ook eens kijkt waar jullie ontbijtje vandaan komt. In welke wereld kom je dan terecht?

De wereld van de voedingsmiddelenindustrie

De wereld van de voedingsmiddelenindustrie is vrij onbekend, zeker voor kinderen. En dat is eigenlijk best gek. Deze bedrijfstak is een van de grootste industrieën in Nederland, er werken meer dan 120.000 mensen. En ook al werk je er niet, je komt er wel dagelijks mee in aanraking. De hoogste tijd dus dat  leerlingen in het basisonderwijs de kans krijgen wat meer te leren over de voedingsmiddelenindustrie.

Inspirerend lesmateriaal

Die gedachte had Innofood – de netwerkorganisatie voor voedingsmiddelenbedrijven in Oost Nederland – ook. En daarom hebben wij als TechYourFuture, samen met Innofood en met steun van de Provincie Overijssel, de afgelopen tijd hard gewerkt aan lesmateriaal waarmee leerlingen uit de bovenbouw van het basisonderwijs kennis maken met deze boeiende bedrijfstak. Op basis van een lesopzet gemaakt door studenten Media-Informatie &Communicatie van Saxion heeft educatief ontwikkelaar Patsboem drie lessen gemaakt. De lessen gaan over wat je allemaal in je koelkast hebt staan, waar dat vandaan komt en hoe het gemaakt wordt. Ook komen leerlingen te weten welke mensen er werken in de voedingsmiddelenindustrie en welke talenten je daar goed kunt gebruiken.

Op bezoek bij een voedingsmiddelenbedrijf

Na de lessen in de klas gaan leerlingen op bezoek bij ‘food’-bedrijven in de regio, zodat het interessante werk ook in het echt gezien wordt. De voedingsmiddelenindustrie is namelijk, net als veel andere technische bedrijven, op zoek naar technisch talent! Door leerlingen nu al te laten zien welke boeiende banen er zijn, hopen de bedrijven dat leerlingen later bewust kunnen kiezen voor een studie of baan in deze sector.

Wij eisen ijs: De Icecreamchallenge!

Als uitsmijter na de lessenserie en het bedrijfsbezoek is er de Ice Cream Challenge. Een bijzondere opdracht die leerlingen in groepjes kunnen uitvoeren: ontwikkel het lekkerste ijsje met groente en fruit. Leerlingen kunnen in deze Challenge al hun talenten laten gelden: samenwerken, creativiteit, handelsgeest, accuraat werken en zelfs de smaakpapillen komen aan bod. De jury bestaat uit echte ‘food’-professionals en de prijs is niet mals: een bezoek aan een echte ijsfabriek met je hele klas.

De pilot

Het lesmateriaal wordt in het najaar van 2017 en voorjaar 2018 uitgetest in een pilot bij een beperkt aantal scholen en bedrijven. Na deze periode wordt geëvalueerd, waarna hopelijk nog meer leerlingen op ontdekkende wijze kennis kunnen maken met de voedingsmiddelenindustrie. Ben je geïnteresseerd voor het vervolg of wil je meer informatie? Neem contact op met TechYourFuture via info@techyourfuture.nl .