Baangarantie doet opleiding tot operator voedingsindustrie volstromen

19-06-2013 \\ Innofood nieuws

In september starten de voedingsbedrijven Mars en FrieslandCampina samen met ROC De Leijgraaf uit Veghel een eigen fulltime opleiding tot foodoperator. De leerlingen krijgen een baangarantie en de les- en leermiddelen worden vergoed. De opleiding gaat met 100% zekerheid van start. De klas is met 20 leerlingen helemaal gevuld, terwijl zich de afgelopen 3 jaar voor de reguliere opleiding tot operator bij ROC De Leijgraaf geen enkele nieuwe leerling aanmeldde.

Als gevolg van de economische crisis zijn ook bedrijven in de voedingsmiddelenindustrie soms gedwongen te saneren en mensen te ontslaan. Van een tekort aan operators is daarom nog niet al te veel te merken. Maar de gemiddelde leeftijd van operators ligt boven de 40. Binnen een jaar of 15 zijn de meesten met pensioen. Tegen die tijd moet er voldoende nieuwe aanwas zijn. Bedrijven als Mars en FrieslandCampina maken zich hier zorgen over. Zij gaven aan graag mee te willen werken aan een project van De Stichting Foodregio Uden-Veghel-Schijndel en omgeving, om operators op te leiden, met baangarantie.

De belangstelling voor de opleiding is groot. Er waren ruim 35 aanmeldingen voor 20 plaatsen. Om in aanmerking te komen voor een baangarantie selecteren FrieslandCampina en Mars alleen de beste en meest gemotiveerde leerlingen van wie zij denken dat ze bij het bedrijf passen. Daarbij wordt vooral gekeken of de jongeren echt affiniteit hebben met techniek. De jongeren lopen tijdens hun studie ook stage bij Mars en FrieslandCampina. De bedrijven zullen tevens gastcolleges verzorgen.

Inmiddels hebben ook andere bedrijven toegezegd te willen participeren binnen het project. Ook zij gaan leerlingen waarschijnlijk een baangarantie geven.

Bron: VMT / FoodHolland