Aviko over op nieuwe oogst aardappelen

10-07-2014 \\ Over onze leden
 

Vanaf week 30 worden de verse frites van frietmaker Aviko weer geproduceerd van aardappelen van de vroege oogst. De aardappelverwerker wil deze oogstwisseling zo vloeiend mogelijk over laten lopen en heeft daarom al middels het voorbakken geprobeerd de verschillen ten opzichte van de oude oogst zo beperkt mogelijk te houden.

 

De eigenschappen van deze nieuwe aardappelen zijn echter iets anders dan die van aardappelen van de hoofdoogst. Door een kortere groeiperiode bevat de aardappel minder suiker. Hierdoor blijft de frites, ook ná het afbakken, wat lichter van kleur. Ook de textuur van de nieuwe aardappel is iets anders waardoor ook de smaakbeleving/bite iets anders zal zijn.

 

Daarnaast is de gevoeligheid voor temperatuurschommelingen tijdens de opslag iets hoger, wat invloed kan hebben op de houdbaarheid. Aviko verstrekt om die reden het volgende bakadvies:

 

  • Bak bij elke nieuwe levering een portie vooraf af;
  • Bak niet te lang af. De kleur van de frites kan lichter blijven en te lang bakken heeft een negatieve invloed op de smaak en het vetgehalte in de frites;
  • De verse frites zorgvuldig opslaan vanwege de houdbaarheid. Een koeling bij 0-4° is ideaal.