Aviko grootste aardappelproducent Europa

01-09-2014 \\ Over onze leden

Nederland produceert (in Euro’s) ongeveer een derde van alle friet in Europa en is hiermee de grootste producent van friet, aardappelschijfjes en rösti van Europa. Aviko mag zichzelf de grootste aardappelproducent binnen Europa noemen en produceert 1,7 miljoen ton aardappelen per jaar. Sinds de start in 1962 groeide Aviko hiermee uit tot het grootste aardappelverwerkende bedrijf van Europese origine met een wereldwijd net van verkoopkantoren. Op de wereldranglijst wordt een mooie 4e plaats behaald.

 

Nederlanders zelf aten 306 miljoen kilo diepvriesaardappelen; dit is ruim 18 kilo per persoon per jaar. Het overgrote deel, 87% van de productie wordt echter direct naar het buitenland geëxporteerd, in het bijzonder naar het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. Maar ook in Saoedi-Arabië en Brazilië houden ze wel van onze Hollandse aardappelen.

 

Waarom zijn ze in het buitenland nou zo dol op onze frietjes? Dick van der Aart (Marketing Manager Aviko) licht toe: “Allereerst is het product goed te exporteren. Bovendien zijn wij in staat goed te produceren door een betrouwbare samenwerking met onze boeren.” “Deze boeren halen maar liefst 60 ton aardappels per jaar van de akkers en leveren jaar in jaar uit onder constante kwaliteit. Aviko werkt intensief samen met ruim 2000 geselecteerde aardappeltelers in heel Europa. Hierdoor zijn we verzekerd van een topkwaliteit aardappelen en flexibiliteit in teeltontwikkelingen. We beheersen de totale productieketen, van akker tot eindproduct”, aldus van der Aart.