AOC Oost een van de beste AOC’s van Nederland

01-02-2013 \\ Innofood nieuws

 

                    
 
 
AOC Oost behoort tot de beste AOC’s van Nederland. Dat blijkt uit de Keuzegids MBO-Studies 2013, die afgelopen woensdag werd gepubliceerd. AOC Oost, met mbo-locaties in Almelo, Enschede, Doetinchem en Twello, staat op nummer twee. Met het Groenhorst College op de eerste plek, wordt de top 2 van AOC’s geheel door het oosten van het land bezet.

De Keuzegids wordt jaarlijks door een onafhankelijke redactie samengesteld, om aanstaande mbo’ers te helpen een betere studiekeus te maken. Naast een helder overzicht van alle mbo-opleidingen en waardevolle informatie over aansluiting op de arbeidsmarkt, wordt er een samenvatting van oordelen van de onderwijsinspectie en een lijst met ‘beste opleidingen’ weergegeven – gebaseerd op studiesucces en kwaliteitsoordelen van studenten.

 
Voor wat betreft de opleidingscentra in het groene domein, is de Keuzegids positief gestemd. “In deze sector is voldoende werk voor jonge werknemers met een diploma op zak en de verwachting is dat er in de toekomst voldoende werkgelegenheid blijft.” Ook de onderwijsinspectie is goed gestemd. Zij onderzoekt de kwaliteit van opleidingen en kijkt naar de examens. In de ‘groene’ sector zijn niet erg veel problemen. Bij de beoordeling door scholieren, valt een aantal punten op: Je hoeft als groene scholier niet bang te zijn voor oneerlijke toetsing. De huidige leerlingen geven voor elke school aan dat het bij hen prima voor elkaar is. Het onderdeel waar de scholieren over het algemeen het minst tevreden over zijn is de praktijkstage. Bij meer dan een derde van de scholen scoren ze onder het gemiddelde. Verder is het opmerkelijk dat de groene scholen weinig uitval kennen, vergeleken met de rest van het mbo.
 
                          
 
Zowel op de kwaliteit van de docenten en de lessen, de begeleiding en toetsing, als op de praktijkstage en schoolorganisatie, behaalt AOC Oost een nette gemiddelde score in het oordeel van de leerlingen. Tezamen met een bovengemiddelde score als het gaat om de ‘kans op werk’ en een duidelijk hoge score voor de ‘overgang naar het tweede jaar’, brengt dit het eindoordeel op een dikke plus.
 
Deze prima prestatie is al de tweede opsteker voor AOC Oost in het nieuwe jaar. Medio januari maakte de Minister van Onderwijs de cijfers bekend van het aantal voortijdig schoolverlaters. Met een landelijk gemiddelde percentage schooluitvallers van 9,1%, zit AOC Oost met haar 5,1% ver onder het gemiddelde. Ten opzichte van vijf jaar geleden, heeft zij een reductie van meer dan 40% laten zien.
 
AOC Oost
AOC Oost verzorgt (Voorbereidend) Middelbaar Beroepsonderwijs voor natuur, voeding en leefomgeving op vestigingen in Almelo, Borculo, Doetinchem, Enschede en Twello. Daarnaast verzorgt het in-company bedrijfsopleidingen en advies vanuit het opleidingscentrum Groeipunt.
Het College van Bestuur en de Centrale Services zijn gevestigd in Lochem. AOC Oost heeft 550 medewerkers en ruim 5600 leerlingen, studenten en deelnemers.