‘Alles kan een ijsje zijn’. Foodsector laat kansen smelten als sneeuw voor de zon

27-09-2013 \\ Innofood nieuws

In een oude school in de Amsterdamse Transvaalbuurt zit de mini-ijsjesfabriek van Melt Icepops. Ontwerpster Leonie Smelt en productontwikkelaar Eva Rennen werken daar samen aan bijzondere waterijsjes. In de zomer van 2012 waren beiden op zoek naar een zomerbaan, toen ze het idee opvatten met waterijs aan de slag te gaan. “Het bekende raketje van Ola bestond vijftig jaar. Het verbaasde ons dat er in die vijftig jaar maar zo weinig nieuws was gekomen op het gebied van waterijsjes”, vertelt Eva. “Die markt zit helemaal vast. Wij wilden waterijsjes met een eigen, vernieuwde vorm.”

Rennen en Smelt gingen op zoek naar producenten die zulke waterijsjes met een afwijkende vorm in een kleine oplage konden produceren. En die bleken er simpelweg niet te zijn. Dus besloten ze zelf aan de slag te gaan. De creatieve vrouwen gebruiken 3D-modelleersoftware om een zogenoemde matrijs vorm te geven. Vervolgens printen ze deze designvorm uit met een 3D-printer. Deze matrijzen worden via een ingenieuze, zelfgemaakte constructie van een elektrische barbecue en stofzuiger tot een plastic mal gevormd. In de mini-ijsfabriek worden de verschillende siropen en het benodigde water handmatig gemengd en in de designmal gegoten. De eigenzinnige waterijsjes worden daarna stuk voor stuk met de hand ingepakt en in de koeling gelegd. ‘Wij hebben het waterijsje eigenlijk gewoon opnieuw uitgevonden’, vertelt Rennen lachend.

Een mooi verhaal, maar die innovatieve ideeën werden niet zonder slag of stoot werkelijkheid. Bij het opzetten van Melt Icepops liepen Rennen en Smelt direct tegen een hoop technische obstakels aan. ‘Zo hebben we meteen al veel moeten leren over het maken van mallen, het beheersen van machines, de verschillen in ijstextuur en hygiëneregels bij het bereiden van etenswaar.’ Tel daarbij op dat veel incubators en bedrijfsbegeleiders vooral geïnteresseerd zijn in technische start-ups en niet in foodstartups. “Shell heeft bijvoorbeeld een incubatorprogramma voor start-ups. In de foodsector is iets dergelijks niet bekend’, aldus Rennen.

Lees hier het volledige artikel op Het Groene Plein