Agrifoodketen wil cijfers verspilling voedsel boven tafel

24-08-2016 \\ Innofood nieuws

 DEN HAAG – Om beter inzicht te krijgen in waar en hoe verspilling verder kan worden teruggedrongen, is het van belang dat bedrijven uit alle schakels van de voedselketen gegevens over hun reststromen rapporteren. Dit zegt de agrifoodketen, verenigd in de Alliantie Verduurzaming Voedsel.

De Alliantie reageert op de resultaten van de Monitor Voedselverspilling over 2014, die staatsecretaris Van Dam op 18 augustus naar de Tweede Kamer stuurde. ‘De hoeveelheid voedselverspilling in Nederland lijkt redelijk constant te blijven. Ook blijkt dat de monitoringssystematiek zelf sterk verbeterd kan worden, bijvoorbeeld met meer cijfers uit en over het bedrijfsleven.’

Alliantie
De Alliantie Verduurzaming Voedsel is een samenwerkingsverband van de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland (LTO Nederland), de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI), het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties (Veneca) en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) om de voedselketen te verduurzamen. De Alliantie ondersteunt bedrijven bij hun activiteiten om verspilling te voorkomen en reststromen optimaal te benutten.

Systematiek
Zo gaat de Alliantie de zelfmonitoringssystematiek gebruiken die Wageningen UR op verzoek van het ministerie van Economische Zaken heeft ontwikkeld. Hiermee kunnen bedrijven in de voedselketen meten en rapporteren hoeveel reststromen er in hun bedrijf ontstaan en wat de bestemming is van die stromen. Er kan nauwkeuriger worden bepaald of en hoeveel verspilling optreedt en waar verbeterkansen zitten. De Alliantie gaat bedrijven aansporen om de komende jaren met deze systematiek aan de slag te gaan.

Bron: Levensmiddelenkrant/Out.of.Home Shops