AGF-sector levert ‘lelijke’ groenten voor No Waste Curry

18-06-2013 \\ Innofood nieuws

Een derde van het wereldwijd geproduceerde voedsel wordt niet geconsumeerd. Om voedselverspilling terug te dringen doet Wageningen UR onderzoek en verzorgt het publieksvoorlichting. Op twee festivals in juni maken Wageningse onderzoekers samen met andere organisaties heerlijke maaltijden van groenten die niet mooi genoeg waren voor het winkelschap. Voor duizenden festivalgangers bereiden ze een curry van deze ‘lelijke’ groenten. Dat deden ze op 15 juni op het Indian Summer Festival in Broek op Langedijk en dat doen ze op 29 juni op Damn Food Waste in Amsterdam. Zo werkt Wageningen UR aan de kwaliteit van leven.

Voor de ‘No Waste’ curry worden gebruikt:

  • aardappels en knolselderij van een biologische boer; niet mooi genoeg voor in het winkelschap.
  • wortelen die niet de gewenste vorm hebben, geleverd door een producent en verwerker van peen.
  • knoflook en uien die anders naar de vergister waren gegaan, geleverd door een producent, importeur en verpakker.
  • een versleverancier van een supermarkt/cateraar levert producten die bijna de uiterste houdbaarheidsdatum overschrijden.
  • en mogelijk komen er nog tomaten en paprika van telers uit Limburg bij, die niet voor normale verkoop geschikt zijn.

Onnodige vervuiling

Voedsel produceren vergt veel van natuurlijke hulpbronnen. Alleen al voor het verbouwen van agrarische producten zijn meststoffen nodig, water, gewasbeschermingsmiddelen, brandstof, arbeid en grote stukken vruchtbare grond. Vervolgens worden die grondstoffen getransporteerd, veelal verwerkt in voedingsmiddelen, verpakt, eventueel gekoeld, enzovoorts. Kortom: voedselproductie heeft een enorme impact op het milieu en op de volksgezondheid. Eten weggegooien is dus verspilling van de energie en grondstoffen die nodig waren om het voedsel te maken. De overheid wil daarom dat er in 2015 twintig procent minder voedselverspilling is in Nederland dan in 2009. Onderzoekers van Wageningen UR leveren daaraan een bijdrage door methoden te ontwikkelen die de voedselverspilling kunnen reduceren. Bewustwording en vervolgens gedragsverandering zijn daarvoor essentieel. Bij iedereen; handelaren, supermarkten, cateraars en consumenten.

Recept voor No Waste Curry

De op het Indian Summer Festival en op Damn Food Waste geprepareerde curry’s bevatten honderden kilo’s groenten, die niet mooi genoeg waren voor in het winkelschap, gratis geleverd door telers en groothandels. De groenten worden gecontroleerd, gewassen, geschild en klaargemaakt door onderzoekers van Wageningen UR, onder begeleiding van een professionele kok: Roy Burgman van Sodexo, werkzaam in het Restaurant van de Toekomst van Wageningen UR.

Lees het recept op de site van de WUR

Bron: AGF