‘Aardwarmtekomkommer’ uit de Koekoekspolder geveild voor het goede doel

04-02-2013 \\ Innofood nieuws

 

 

De eerste doos van 12 stuks komkommers, die in de Koekoekspolder met aardwarmte zijn geteeld, heeft tijden een veiling 500 euro opgeleverd voor het goede doel.

Dat laten de betrokken partijen weten. Door toepassing van aardwarmte wordt op twee bedrijven in het tuinbouwgebied Koekoekspolder veel zuiniger met fossiele brandstof omgegaan. Het onderzoeksbureau CLM heeft berekend dat door toepassing van aardwarmte de twee bedrijven 73% minder CO2-uitstoot gerealiseerd hebben.

Tijdens een veiling van de eerste ‘aardwarmtekomkommers’ waren diverse handelsbedrijven aanwezig. Zij lieten zich informeren over de duurzame teeltwijze van het product. Directeur Ton van Dalen van de telersvereniging Best of Four was onder de indruk van de prestaties van de komkommertelers uit IJsselmuiden. Volgens hem ‘moet dit unieke product meer onder de aandacht van de retail en consumenten gebracht worden en Best of Four gaat met haar telers zich hiervoor inspannen’. Daarnaast benadrukte hij het belang van innovatie in de tuinbouw. Hij feliciteerde de aardwarmtepioniers uit Koekoekspolder met het behaalde resultaat.

André Vahl, één van de telers die overgestapt is op aardwarmte, was in zijn nopjes met de opbrengst van de veiling. ‘Ik heb nog nooit zo’n goede prijs voor mijn komkommers gehad’, zei hij lachend. Vahl wil de afzet van zijn aardwarmte komkommers op de Nederlandse markt vergroten. Volgens Vahl ‘is in de teelt nu een enorme stap gezet met de vermindering van het gebruik van aardgas. Als we meer in het eigen land gaan afzetten, dan is er ook minder energie nodig voor transport. De hele keten wordt korter en de aardwarmte komkommer kan dan super vers in het groenteschap van de supermarkt komen te liggen. Daar moeten we naar toe: vers en duurzaam!’
 

 

Bron: Groentenet