Aardappelinvasie in de bouw

29-03-2013 \\ Innofood nieuws

Wie kent ze niet: aardappels. Een primaire voedingsbron voor een heleboel mensen en een grondstof voor veel producten. Deze aardappels gaan ons helpen de bouw te verduurzamen, het afvalprobleem te verminderen en kosten te besparen. Nu is het niet zozeer de aardappel zelf die ons verder gaat helpen, maar het vocht van de aardappel wat achterblijft op de messen van de patat- en chipsfabriek bij de verwerking. Van het vocht wordt aardappelzetmeel gemaakt. Dit zetmeel passen we toe in producten die we veel in de bouw gebruiken: buizen en pijpen.

Bij Heijmans ontwerpen, realiseren en onderhouden we zelf onze bouwplaatsen. Een onderdeel van de bouwplaats is het aanleggen van tijdelijke nutsvoorzieningen. Deze tijdelijke nutsvoorzieningen worden nu nog vaak in een sleuf onder de grond gelegd. Na voltooiing van de bouw blijven ze vaak liggen, omdat we er bijvoorbeeld niet meer bij kunnen of er bestrating of beplanting overheen is aangelegd. Het gevolg is kapitaalvernietiging en milieuvervuiling. Iets wat niet past bij onze ambitie om ‘de beste bouwer van Nederland’ te zijn.

Biobuis
We hebben dit probleem aangepakt door een beschermbuis voor kabels en leidingen te bedenken, gemaakt van aardappelzetmeel waarvan een biologisch afbreekbare kunststof wordt gemaakt. Deze ‘biobuis’ kan dus in de loop van de tijd oplossen doordat bacteriën onder de grond zichzelf tegoed doen aan de buis. Het is en blijft een voedingsbron! Door de biobuis kunnen nutsvoorzieningen worden getrokken die er later weer eenvoudig uit te halen zijn. Het resultaat laat zich raden: kabels die we weer opnieuw kunnen inzetten, bijna tot geen ´uitgraafkosten´ en geen CO2 uitstoot door grof graafgeschut. Een ander voordeel in dit hele verhaal is dat het buisafval niet hoeft worden afgevoerd. Gewoon ingraven en laten liggen. Beestjes doen de rest: wat overblijft is mest. We verwachten dat de buis op dit moment een technische levensduur heeft van gemiddeld 5 jaar. Voldoende om een flink bouwproject te voltooien.

 

Lees hier het volledige artikel op de site Over Ruimte