Bonfait logo Bonfait B.V.

A Moment Before, een fototentoonstelling tegen voedselverspilling

03-01-2017 \\ Innofood nieuws

Een fototentoonstelling tegen voedselverspilling door Taste Before You Waste

Amsterdam, 17 & 18 januari 2017, Met een voedselsysteem waarin ⅓ van het geproduceerde voedsel wordt verspild, moeten we nu, meer dan ooit, begrijpen hoeveel impact we hebben op de wereld om ons heen. Omdat kunst ons op een manier bereikt zoals niets anders dat kan doen, presenteert Taste Before You Waste met trots haar allereerste fototentoonstelling, vergezeld door een reeks lezingen, workshops en heerlijke gerechten gemaakt van gered eten, om de consument te inspireren het heft in eigen handen te nemen: “A Moment Before…”

Gedurende twee dagen laten we de krachtige beelden van Klaus Pichler en Uli Westphal spreken. Ze vertellen ons over de verspilling van voedsel en grondstoffen, maar ook over sociaal onrecht en over onze onvoorzichtigheid en gebrek aan bewustzijn, aangezien de consument momenteel de grootste verspiller van de gehele voedselketen is.

Op 17 januari zal tijden de Grand Opening van de tentoonstelling Dr. Hilke Bos-Brouwers van Wageningen University een lezing houden over de stand van voedselverspilling in Europa en in het bijzonder in Nederland. Bovendien zullen beide fotografen onze tentoonstelling bezoeken vanuit het buitenland om de verhalen achter hun werk te vertellen.

Uli Westphal’s project, ‘Mutato’, begint met een zeer eenvoudige vraag: waarom? Waarom zijn de vreemd gevormde groenten niet in de supermarkten te vinden als ze precies hetzelfde smaken? Zijn we het slachtoffer van onze eigen misvattingen over hoe voedsel er zou moeten uitzien? Westphal daagt de hedendaagse esthetische normen die wij groente en fruit opleggen uit door het schieten van extreem kleurrijke foto’s van uniek gevormd voedsel.

Klaus Pichler’s wens om de boodschap over voedselverspilling te verspreiden begint, daarentegen, bij een FAO-rapport. De schokkende realisatie dat zowel de productieketen als de consumenten extreem veel verspillen zijn, kan niet worden genegeerd. Klaus moest en zou hier iets aan doen, dus hij begon hij het verhaal te vertellen over de verspilde en vergeten voedingsmiddelen, in een reeks van intense stillevens. Drie van deze foto’s zullen geveild worden tijdens de tentoonstelling voor degenen die een herinnering mee naar huis willen nemen.

Soms zijn woorden (of afbeeldingen) niet genoeg, en we willen je zoveel mogelijk mee naar huis laten nemen. Daarom organiseren we op 18 januari tal van inspirerende activiteiten, omdat we denken dat bewustwording op het lange termijn het grootste verschil teweeg brengt. Samen met Het Groene Leven Lab zullen we u leren hoe je een revolutie composteert, en bij het spreekuur met onze Waste Doctors leert u hoe u het beste gebruik kunt maken van die vergeten groenten in uw koelkast. We hebben ook leuke activiteiten in petto voor de jongsten onder ons! Zij krijgen de kans om te leren over lelijke maar heerlijke groenten door middel van leuke spelletjes, en we tillen de dag naar een hoger niveau met een vrolijke poppenkast!

Meer over Taste Before You Waste
Serving consciousness on a platter is how we plan to revolutionize the food system, one neighbourhood at a time!

Taste Before You Waste is een Amsterdams initiatief gericht op het voorkomen van voedselverspilling. Dankzij de hulp van groentewinkels in stadsdeel Zeeburg, een vriendelijke bio-boer uit Flevoland en de bijdrage van enthousiaste vrijwilligers uit de hele stad, redden wij wekelijks zo’n 250 kilo eetbaar voedsel van onnodige verspilling.

Omdat het grootste gedeelte van het voedselafval afkomstig is van particulieren, is het voor ons duidelijk dat dit maatschappelijke probleem voor een groot gedeelte een oplossing vraagt van de ‘bottom-up’. Hoewel structurele veranderingen op beleidsniveau ook belangrijk zijn, geloven wij dat we als consument druk kunnen uitoefenen en onnodige voedselverspilling kunnen elimineren zolang we verantwoordelijkheid nemen voor ons eigen gedrag. Daarom is ons doel het bewuster maken van consumenten de enorme hoeveelheid eetbaar voedsel die wij als maatschappij dagelijks weggooien en informatie te verstrekken over hoe dit voorkomen kan worden. Wij doen dit door middel van verschillende activiteiten, waaronder ‘voedsel-weggeef-markten’, diners gemaakt van ‘afgekeurd voedsel’ en de organisatie van debat- en filmavonden rondom het thema voedselverspilling. Wij geloven dat wij, als consumenten, de macht hebben om structurele verandering teweeg te brengen indien we onze eigen verantwoordelijkheid nemen.

Taste Before You Waste duikt overal op; we zitten al in Bussum, Utrecht en Kingston, Canada. Door het uitserveren van bewustwording willen we een revolutie in het voedselsysteem ontketenen, wijk voor wijk…

Geïnteresseerd? Bezoek onze website, lees meer over het evenement of kom ons bezoeken in de Dokhuis Galerie op dinsdag 17 woensdag 18 januari 2017!

Voel je vrij om de onderstaande tekst te gebruiken op Facebook:
Met een voedselsysteem waarbij ⅓ van het geproduceerde voedsel wordt verspild, moeten we nu, meer dan ooit, begrijpen hoeveel impact die we hebben op de wereld om ons heen. Omdat kunst ons op een manier bereikt zoals niets anders dat doet, presenteert @Taste Before You Waste met trots haar allereerste Fototentoonstelling ‘A Moment Before’ op 17 en 18 januari in het @Dokhuis Galerie, vergezeld door een reeks lezingen, workshops en heerlijke gerechten gemaakt van gered eten, om de consument te inspireren het heft in eigen handen te nemen A Moment Before. Klik hier om het evenement op Facebook te vinden,