650 foodies laten zich inspireren op zesde HAS Food Experience

10-02-2014 \\ Innofood nieuws

Op 4 februari vond bij HAS Hogeschool in Den Bosch voor de zesde keer de HAS Food Experience plaats. Het event, oorspronkelijk bedoeld om het bedrijfsleven kennis te laten maken met vierdejaarsstudenten Food Design & Innovation, is inmiddels uitgegroeid tot een allesomvattend HAS Food Event. Nieuw dit jaar waren de presentatie van de opleiding Voedingsmiddelentechnologie en de inspiratiesessies van alumni. Meer dan 650 gasten uit het bedrijfsleven en onderwijs bezochten dinsdag de HAS om zich te laten informeren én inspireren. Ook werden de FoodManShip Awards uitgereikt.
 
Een bijzonder concept was ‘Gastrobitters’ van Food Design-studente Vera Colstee. Ze vertelt: “Ik wilde graag een concept ontwikkelen op gebied van smaak en flavours. Met Gastrobitters wordt niet alleen smaak, maar ook een prikkelende sensatie toegevoegd.” En dat werkte. Bezoekers lieten zich aangenaam verrassen door de bijzondere smaaksensatie. De Gastrobitters van Vera zijn er in de smaken Mouthwatering Umami, Refreshing Coolness en Charging Electric.
 
Afstudeerrichtingen Food Marketing en Food Packaging waren op de beursvloer vertegenwoordigd met 8 respectievelijk 5 studenten. Food Marketeer Jeanine de Groen ontwikkelde een website met recepten voor mensen met PDS (prikkelbare darm syndroom). Ze biedt een goed alternatief voor de bestaande voedingsadviezen voor mensen met PDS, waarvan haar onderzoek laat zien dat deze te eenzijdig worden gevonden. Food Packager Daan van Vugt zocht naar nieuwe mogelijkheden voor het leveren van basisvoorzieningen buiten het supermarktkanaal. Daan presenteerde een range aan basis-verpakkingen met een volledige inhoud om via een online bestelservice te verkopen.
 
De opleiding Voedingsmiddelentechnologie presenteerde zich in de technologiehal, die tevens het decor was voor drie inspiratiesessies. Eén daarvan werd verzorgd door alumnus Food Design & Innovation Dennis Favier, die nu Creative Director van het innovatieve bedrijf TOP B.V. is. Dennis vertelt: “In een bedrijf stranden veel potentieel interessante ideeën omdat ze niet door het hele team gedragen worden. Een idee vanuit marketing wordt niet begrepen door de technische productontwikkelaar en vice versa. Een food designer vertaalt ideeën naar concepten, die door het hele bedrijf begrepen en gedragen worden. Hierdoor wordt de slagingskans van een nieuw idee veel groter.”
 
Aan het eind van de dag werden de FoodManShip Awards uitgereikt. FoodManShip is de combinatie van creativiteit, ondernemerschap en food knowhow, waarmee studenten Food Design & Innovation zich kunnen onderscheiden in de markt. Het concept BOON van Michael Luesink won de prijs in de categorie Design, dat door de jury werd geprezen vanwege het feit dat hij een oud product nieuw elan ingeblazen had. Jeanine de Groen won in de categorie Marketing. En de prijs voor Food Packaging werd door Daan van Vugt in de wacht gesleept. Janneke Pieters won de publieksprijs met haar concept ‘Kookbier’ een reeks bieren voor mannen om mee te koken. Janneke: “Ik heb een bier ontwikkeld om mee te koken, speciaal voor mannen die niet van koken houden. Tijdens een practicum bier brouwen is mijn interesse getriggerd. Ik denk er nu zelfs over na om na mijn opleiding de brouwersopleiding in Leuven te volgen om daarna mijn eigen brouwerij te beginnen!”