20 % van de Nederlanders viert geen kerstavond

20-12-2013 \\ Innofood nieuws

  
20 % van de Nederlanders viert geen kerstavond
Maar pakt culinair uit op eerste en tweede kerstdag
 
Eén op de vijf Nederlanders laat de kerstviering op 24 december aan zich voorbij gaan, blijkt uit onderzoek dat drankmerk Amarula liet uitvoeren. De volgende dag pakken de onderzochte personen echter flink uit in de keuken, want meer dan de helft (53%) kruipt achter het fornuis om een bijzonder kerstdiner klaar te maken. Uit het onderzoek blijkt ook dat de horeca tijdens de feestdagen niet buitengewoon populair is. Op tweede kerstdag gaat Nederland nog het meest uit eten, maar nog steeds bezoekt slechts vier procent op die dag een restaurant.
 
 
 
 
 
Hoewel in andere landen juist tweede kerstdag niet altijd gevierd wordt, blijkt dat Nederlanders eerder de kerstavond overslaan; maar liefst een vijfde van de bevolking geeft aan niets te doen aan kerstavond. De meeste mensen vieren echter wel eerste kerstdag, slechts 6,5 procent laat deze dag aan zich voorbij gaan. Op tweede kerstdag haakt 10 procent van de ondervraagden af. Hoewel een kwart van de respondenten aangeeft bij de feestdagen vooral aan een samenzijn met geliefden te denken, vieren ze kerst niet vaak met vrienden. Alleen op tweede kerstdag komt het percentage dat met vrienden rond de kerstboom zit boven de vijf procent uit (5,5 procent om precies te zijn). Met oud & nieuw komt de vriendenkring vaker in beeld, dan nodigt 21,5 procent vrienden uit om thuis de jaarwisseling te vieren. Maar het gezin blijft ook bij deze feestdag het meest geliefd, de helft van de ondervraagden viert deze feestdag met hun partner en/of gezin.
 
Family first
Zelf koken tijdens de feestdagen is populair, blijkt uit het onderzoek dat Amarula liet uitvoeren. In meer dan de helft van de gevallen kookt de gastheer of –vrouw zelf. Opvallend is dat mannen bijna net zo vaak achter de potten en pannen kruipen als vrouwen (26 en 27 procent). 42 Procent verdeelt het menu en vraagt de gasten ook een gerecht verzorgen. Het keukenwerk door een professionele partij laten verzorgen is in Nederland niet erg gebruikelijk, van catering wordt slechts door 5 procent gebruik gemaakt. Ook uit eten gaan is niet populair, dat wordt als duur ervaren. Bovendien vindt men bij iemand thuis eten gezellig en wordt het gezien als een kwestie van traditie. Het is dan ook niet verrassend dat men vooral met gezin en directe familie aan de kerstdis zit, op kerstavond eet 57 procent van de onderzochten met partner en/of gezin. De volgende dag is de dag dat Nederland kerst met (schoon)familie viert, 41 procent geniet de dis bij familie of schoonfamilie. Ongeveer eenzelfde aantal eet met het gezin. Op tweede kerstdag eet ruim een derde met (schoon)familie, terwijl 39,5 procent met partner of gezin de laatste kerstdag viert.
 
Bijzonder menu
Verrassende gerechten, dat is wat de Nederlander het liefst op tafel zet tijdens de feestdagen. De onderzochte personen geven aan veel aandacht te besteden aan het menu. Daarbij wordt ook nog even teruggeblikt naar het menu van het voorgaande jaar, want uit het onderzoek komt naar voren dat de Nederlander het leuk vindt om ieder jaar nieuwe gerechten klaar te maken en voor te schotelen. Inspiratie doen de ondervraagde personen op van internet en uit tijdschriften. Het voorwerk en het koken levert enige stress op, maar de meeste druk ondervinden mensen bij het doen van de boodschappen.
 
 
Voor het onderzoek werd een online panel ondervraagd, bestaande uit 506 respondenten in leeftijd van 21-65 jaar.