Elite Salades & Snacks overtuigend winnaar van de Innofood Award 2016 ‘CONNECTED’

29-09-2016 \\ Innofood nieuws

Vlnr Robert Niemeijer, Rob Snel, Harry Niemeijer en kunstenares
Mirjan Koldewey

Vandaag vond de zeer geslaagde en goed bezochte Innofood-ledendag met het thema CONNECTED plaats in de Grolsch Veste. Ruim 70 Innofoodleden en belangstellenden volgden de inleidingen van keynotesprekers Herman Konings en Frederik Nieuwenhuys die het publiek bijzonder wisten te boeien. Hierna volgde een netwerkevent en gingen de deelnemers uiteen voor drie verschillende inspirerende workshops.

Verder was er in het programma van deze dag een pitch van de drie bedrijven die genomineerd zijn voor de Innofood Award 2016: Elite, Johma en Vivera.Deze bedrijven zijn genomineerd omdat zij op onderscheidende en geheel eigen wijze CONNECTED zijn met de diverse stakeholders.

Elite
Vervolgens hielden de drie genomineerde foodbedrijven een pitch over het thema van de dag CONNECTED.  Hoe zijn zij verbonden met hun stakeholders? Allereerst vertelden de directeuren van Elite Salades & Snacks, Harry en Robert Niemeijer over alle activiteiten die ze ondernemen om in verbinding te staan en te blijven met hun stakeholders. De voornaamste stakeholders vinden zij hun medewerkers en klanten. Hun medewerkers zijn hun belangrijkste kapitaal. Ze werken niet met uitzendkrachten maar alleen vast personeel dat ze een duurzame baan willen bieden. De bijna 160 medewerkers van het familiebedrijf spreken elkaar én de directie met de voornaam aan. Ze worden goed op de hoogte gehouden van de koers van het bedrijf, maar kunnen ook rekenen op steun bij persoonlijke aangelegenheden. ‘Het resultaat is dat we zeer betrokken medewerkers hebben,’ zegt Niemeijer. ‘De arbeidsethos is goed, het ziekteverzuim is laag en we hebben ontzettend weinig personeelsverloop.’

De klanten zijn voornamelijk cafetaria’s die ze ook een totaalpakket bieden aan producten maar ook ondersteuning in marktbenadering, ondernemerschap en concurrentie.

In het 9.000 inwoners tellende dorp Neede (gemeente Berkelland) is Elite de grootste werkgever en een actieve sponsor van onder meer de voetbalvereniging, de volleybalclub en de historische kring. Leerlingen van de basisschool en het plaatselijke lyceum komen er regelmatig ‘koekeloeren’: op bedrijfsbezoek. Ook ondersteunt het bedrijf jonge ondernemers uit de regio en diverse maatschappelijke initiatieven.

Johma
De tweede pitch werd gehouden door Lars Jansen van Johma Oet Twente die Twente met de rest van Nederland verbindt. Johma geeft veel aan de voedselbanken en heeft medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst, de zgn. Doorzetters. Johma staat in verbinding met zijn regio Twente door het gebruiken van veel producten uit de eigen regio. Aardappels zijn hiervan een voorbeeld, maar ook de Veldhoevekip uit Albergen die in de kipsalade wordt verwerkt. In hun vele grappige commercials worden plaatselijke Losserse figuranten ingezet. De leuke laatste commercial met de ‘Jonge Leu en Oale Groond-actrice’ die het zat is dat er eindeloos –tot laat in de avond- wordt geluncht aan de lange Twentse tafel achter de boerderij is erg grappig en speelt in op de authenticiteit van de regio Twente.

Vivera
Richard Jansen van Vivera was de laatste in de rij. Vivera is vooral CONNECTED met de consument. Samen met de overheid promoten ze de consumptie van plantaardig en proberen ze vegetarische producten meer gangbaar te maken en m.n. ook de flexitariërs van lekkere en makkelijke vleesvervangers te voorzien. Hun marketingcampagne voeren ze zelf zonder reclamebureau vooral online waarbij de van hun klanten ware fans maken. Vivera werkt in de keten samen met lokale telers die voor hen de lupinebonen verbouwen. Ook gaan ze nu aan de slag met de productie van sojabonen, waarvan nu een ras is doorontwikkeld dat in ons klimaat wil groeien.

De Innofood Award ging na een stemming door het publiek naar Elite Salades & Snacks die met trots het kunstwerk van Mirjan Koldewey in ontvangst namen. Het houten kunstwerk op een voet van gegolfd kope ris gebaseerd op het logo van Innofood – de krakeling – dat verbinding in food symboliseert. Hout is net zoals voedsel organische materiaal en de koperen plaat is hergebruikt materiaal. Innofood feliciteert de gebroeders Niemeijer van harte!

Diner met streekproducten
De uitreiking vond plaats tijdens het bijzonder geslaagde diner waarin de chefkok van de Grolsch Veste ingrediënten van Sallandse en Twentse producenten had verwerkt, die door Uniqlekker.nl uit Holten worden geleverd aan de horeca.