Congres ‘Sport & Voeding’: gebalanceerde basisvoeding draagt bij aan betere sportprestaties

23-11-2015 \\ Overig nieuws

Tijdens het congres ‘Sport & Voeding’ werd ingegaan op de vraag welke voedingsstoffen belangrijk zijn en wat het effect is van de juiste voeding rondom een sportieve prestatie. De belangrijkste conclusie van het congres: met gebalanceerde basisvoeding – zoals groenten, fruit, graanproducten en zuivel – is het voor iedere sporter mogelijk voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Dat geldt niet alleen voor en tijdens het sporten, maar ook na het sporten. Zo spelen volgens de sprekers koolhydraten en proteïnen (eiwitten) een rol bij het herstel van het lichaam na het sporten.

De rol van de sportdiëtist

‘Optimale basisvoeding is het fundament voor iedere sporter. Aan de hand van de doelstelling en het niveau van de sporter kan sportspecifieke voeding nodig zijn, eventueel aangevuld met supplementen. De sportdiëtist zal, in overleg met de sporter, het beste voedingspatroon bepalen’, aldus sportdiëtist Esther van Etten.

Foto: Sportdiëtist Esther van Etten legt uit hoe belangrijk basis voeding is voor iedere sporter.

Timing

Dr. Lex Verdijk, onderzoeker en docent aan de Universiteit Maastricht, benadrukt dat het moment van voedingsinname belangrijk is bij het sporten. “Wanneer je 30 minuten tot een uur na de inspanning een product met eiwit consumeert, heeft dit een optimaal effect op het herstel van je spieren”. Ook gedurende de nacht herstel je van een training. “Recent onderzoek toont aan dat het consumeren van eiwit voor het slapen gaan een gunstig effect heeft op opbouw van spiermassa en spierkracht.”

Epke Zonderland

Tijdens het congres vertelde topturner en Olympisch kampioen Epke Zonderland over het belang van een gebalanceerde voeding voor een topprestatie: “Het begint allemaal met een gezonde basisvoeding met een combinatie van voldoende vitamines, mineralen, koolhydraten, vezels en proteïnen. Het belang van basisvoeding wordt vaak onderschat. Bij een extreem intensieve inspanning kan een sporter soms wel wat extra supplementen gebruiken,” aldus Zonderland.

 

Het (video)verslag van het congres ‘Sport & Voeding’ is vanaf 2 december 2015 in te zien via www.frieslandcampinainstitute.nl. Hier kunt u ook meer inhoudelijke informatie vinden over het congres ‘Sport & Voeding’ en over zuivel, voeding en gezondheid.