Textielcafé: Food & Textiel

01-05-2017 \\ Uit onze regio

Tijdens het volgende textielcafé maken we een uitstapje naar de levensmiddelenindustrie. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen food en textiel? En op welke manier kunnen we elkaar inspireren en verder helpen? We gaan erover in gesprek op 11 mei aanstaande. 

Textielcafé ‘Levensmiddelen & Textiel’ 

Wat hebben voeding en textiel met elkaar gemeen? Om te beginnen zijn het consumptiegoederen die iedere dag door het grootste deel van de wereldbevolking worden gebruikt. Het zijn goederen waarvan de prijs continu onder druk staat. Goederen die in enorme fabrieken worden geproduceerd en veelvuldig worden geëxporteerd.

Aandacht voor lokaal ambacht

In beide industrieën is een trend van ‘global for local’, waarin één land of gebied voorziet in de behoefte van de hele wereld, richting ‘local for local’ merkbaar. De herwaardering van ambacht en lokale productie zien we terug in foodmarkten, foodtruck festivals en de aanwezigheid van streekproducten in de supermarktschappen. Maar ook in kleine ambachtelijke naaiateliers, kledingmerken die hun producten dicht bij huis laten produceren en winkels die alleen nog maar duurzame kledinglabels in hun collectie opnemen.

Innovatie en kruisbestuiving

De textiel- en voedingsindustrie en de daaruit voortkomende producten zijn continu aan verandering onderhevig. Er worden innovatieve oplossingen gevonden om ondanks schaarste van grondstoffen op grote schaal te blijven voorzien in de behoeften van de samenleving, en daarbij indien mogelijk het daaruit voortkomende afval weer te hergebruiken.

Programma en locatie

Kortom: textiel en levensmiddelen hebben veel met elkaar gemeen. Wat zijn de overeenkomsten tussen deze sectoren, en wat zijn de verschillen? En hoe kunnen we van elkaar leren? We zijn op donderdag 11 mei aanstaande te gast bij museum TwentseWelle, waar we onder leiding van Marc Oude Luttikhuis van het Foodatelier en enkele andere experts met u in gesprek gaan.

Klik hier om u aan te melden